środa, 17 sierpnia 2016

BIAŁKO czyli 6 PYSZNYCH przepisów, w których można zastosować BIAŁKO serwetkowe!

Białko serwetkowe jest pełnowartościowym źródłem białka dzięki temu, że zawiera wszystkie aminokwasy potrzebne do właściwej regeneracji. 



Wyróżniamy 3 rodzaje białek:

  • Izolat białka serwatkowego.  Jest troszeczkę droższy jednak także odczuwalnie lepszy. Tzw. mocno „oczyszczony” koncentrat.
  • Hydrolizat białka serwatkowego. Najdroższy, charakteryzuje się najlepszym współczynnikiem wchłanialności.



Ja osobiście najbardziej polecam się zaopatrzyć w izolat. Najlepiej wypada cenowo, ma dobry skład oraz smakuje całkiem nieźle.W przypadku koncentratu cena może i jest niezła ale skład stosunkowo słaby. Zdecydowanie ten produkt można polecić osobą, które od tak chcą sobie dodać więcej białka do diety np. gdy chcą po prostu utrzymać swoją sylwetkę.
Hydrolizat oczywiście jest najlepszym jakościowo białkiem niemniej jednak tutaj trzeba liczyć się z kosztami + rzadko kiedy tak na prawdę dobrze smakuje.



Większość koncentratów białek serwatki zawiera około 80% czystego białka. Pamiętajcie jednak, że każdy koncentrat zawiera również węglowodany i tłuszcze. Na ogół jest to około 12% proszku. Co ciekawe ale w białku możemy zauważyć także taki składnik jak: woda. Który występuje w kilku procentach. Reszta składników to najczęściej minerały.
PAMIĘTAJCIE! Białko także posiada kilokalorie!


PRZEPISY:

1. SHAKE.

Czyli każdemu znany, szybki koktajl.
Wystarczy zrobić mieszankę: woda + białko.
I gotowe! Smakuje całkiem nieźle.
Jednak można taki shake trochę urozmaicić.
Ja proponuję taką wersję:
- białko serwetkowe(ulubiony smak),
- napój ryżowy,
- banan,
- borówki amerykańskie,
- truskawki,

Wszystko zblendować i gotowe!

Zamiast napoju ryżowego możecie użyć innej cieczy np. wody, mleka krowiego czy sojowego.
Niemniej ja polecam wam właśnie napój ryżowy z tego względu, że sam w sobie jest bardzo słodki.
W przypadku użycia innego napoju prawdopodobnie najsmaczniej będzie jeżeli koktajl troszeczkę posłodzicie np. miodem.


  
2. CIASTO PROTEINOWE(kakaowe).

- białko serwetkowe(w zależności jaki chcecie uzyskać smak ciasta) - 150g.
- masło orzechowe - 80g, 
- mleko kokosowe - 40g.
- mleko krowie - 100ml.
- kakao - 15g.
- banany - 2szt.
- owoce - do dekoracji i uzupełnienia smaku. Można użyć dowolnego produktu. Co kto preferuje.

Na początek do miski wrzucamy suche składniki czyli białko oraz kakao. Następnie do tej samej miski wlewamy ciecze czyli mleko krowie i kokosowe. Wszystko ze sobą lekko mieszamy. Następnie dodajemy masło orzechowe i pokrojone banany. Taką masę miksujemy mikserem.
Masa wyjdzie dość leista. Dlatego polecam zaopatrzyć się w dobrą blachę, która nie przecieka. 
Całą masę wylewamy na daną blachę. Wcześniej najlepiej wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą.
Na sam koniec układamy na wierzchu ciasta swoje wybrane owoce.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 min.

Moje wartości odżywcze:
Kcal: 1489, T: 62, W: 87, B: 146.



3. BUDYŃ PROTEINOWY.

- odżywka białkowa - 30g.
- skrobia ziemniaczana 30g.
- mleko krowie - 250ml.
- woda - 0,5 szkl.
- cukier - 20g.

Mleko podgrzewamy w garneczku na małym ogniu. Następnie w osobnym kubeczku rozpuszczamy cukier, skrobię i odżywkę w wodzie. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego zawartość naszego kubka. Całość energicznie mieszamy i już po kilku sekundach masa zacznie nam się zagęszczać.

Moje wartości odżywcze:
Kcal: 470, T: 4,1, W: 58,1, B: 34.



4. BANANOWE PLACUSZKI.

- odżywka białkowa - 20g.
- jajka - 2 szt.
- banan - 1szt.

Banana rozgniatamy, dodajemy do niego jajka oraz odżywkę. Całość miksujemy i smażymy z obu stron.

Moje wartości odżywcze:
Kcal: 350, T: 11,5, W: 29,2, B: 46,8.



5. LODY TRUSKAWKOWE.

- odżywka białkowa - 100g.
- truskawki - 500g.
- jogurt grecki - 125g.

Całość miksujemy w blenderze. Następnie przelewamy do miseczki i wkładamy na min. 1 godzinę do zamrażarki.

Moje wartości odżywcze:
Kcal: 556, T: 2,9, W: 42,5, B: 99,2.



6. CIASTKA PROTEINOWE.

- odżywka białkowa - 50g.
- banany - 2 szt.
- płatki owsiane - 50g.
- otręby owsiane - 25g.
- masło orzechowe - 50g.
- rodzynki, czekolada, wiórki kokosowe i inne dodatki można dodać według uznania.

Banany blendujemy wraz z masłem orzechowym. Dodajemy płatki, otręby oraz odżywkę. Mieszamy to wszystko ze sobą i odstawiamy na kilka minut. Ciasto przekładamy na blachę formując łyżką ciasteczka. Wcześniej blacha powinna być natłuszczona i podsypana tartą bułką. Ciastka pieczemy przez ok. 15 min w 180 stopniach.

Moje wartości odżywcze:
Kcal: 1025, T: 40,2, W: 108,3, B: 61,6.

* Wszystkie zdjęcia są zapożyczone w wyszukiwarki google.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz