Białko serwetkowe jest pełnowartościowym źródłem białka dzięki temu, że zawiera wszystkie aminokwasy potrzebne do właściwej regeneracji.
Wyróżniamy 3 rodzaje białek:
- Koncentrat białka serwatkowego. Najlepszy stosunek ceny do jakości. Zawiera w granicach 80% czystego białka.
- Izolat białka serwatkowego. Jest troszeczkę droższy jednak także odczuwalnie lepszy. Tzw. mocno „oczyszczony” koncentrat.
- Hydrolizat białka serwatkowego. Najdroższy, charakteryzuje się najlepszym współczynnikiem wchłanialności.
Hydrolizat oczywiście jest najlepszym jakościowo białkiem niemniej jednak tutaj trzeba liczyć się z kosztami + rzadko kiedy tak na prawdę dobrze smakuje.
Większość koncentratów białek serwatki zawiera około 80% czystego białka. Pamiętajcie jednak, że każdy koncentrat zawiera również węglowodany i tłuszcze. Na ogół jest to około 12% proszku. Co ciekawe ale w białku możemy zauważyć także taki składnik jak: woda. Który występuje w kilku procentach. Reszta składników to najczęściej minerały.
PAMIĘTAJCIE! Białko także posiada kilokalorie!
PRZEPISY:
1. SHAKE.
Czyli każdemu znany, szybki koktajl.
Wystarczy zrobić mieszankę: woda + białko.
I gotowe! Smakuje całkiem nieźle.
Jednak można taki shake trochę urozmaicić.
Ja proponuję taką wersję:
- białko serwetkowe(ulubiony smak),
- napój ryżowy,
- banan,
- borówki amerykańskie,
- truskawki,
Wszystko zblendować i gotowe!
Zamiast napoju ryżowego możecie użyć innej cieczy np. wody, mleka krowiego czy sojowego.
Niemniej ja polecam wam właśnie napój ryżowy z tego względu, że sam w sobie jest bardzo słodki.
W przypadku użycia innego napoju prawdopodobnie najsmaczniej będzie jeżeli koktajl troszeczkę posłodzicie np. miodem.
2. CIASTO PROTEINOWE(kakaowe).
- białko serwetkowe(w zależności jaki chcecie uzyskać smak ciasta) - 150g.
- masło orzechowe - 80g,
- mleko kokosowe - 40g.
- mleko krowie - 100ml.
- kakao - 15g.
- banany - 2szt.
- owoce - do dekoracji i uzupełnienia smaku. Można użyć dowolnego produktu. Co kto preferuje.
Na początek do miski wrzucamy suche składniki czyli białko oraz kakao. Następnie do tej samej miski wlewamy ciecze czyli mleko krowie i kokosowe. Wszystko ze sobą lekko mieszamy. Następnie dodajemy masło orzechowe i pokrojone banany. Taką masę miksujemy mikserem.
Masa wyjdzie dość leista. Dlatego polecam zaopatrzyć się w dobrą blachę, która nie przecieka.
Całą masę wylewamy na daną blachę. Wcześniej najlepiej wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą.
Na sam koniec układamy na wierzchu ciasta swoje wybrane owoce.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 min.
Moje wartości odżywcze:
Kcal: 1489, T: 62, W: 87, B: 146.
3. BUDYŃ PROTEINOWY.
- odżywka białkowa - 30g.
- skrobia ziemniaczana 30g.
- mleko krowie - 250ml.
- woda - 0,5 szkl.
- cukier - 20g.
Mleko podgrzewamy w garneczku na małym ogniu. Następnie w osobnym kubeczku rozpuszczamy cukier, skrobię i odżywkę w wodzie. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego zawartość naszego kubka. Całość energicznie mieszamy i już po kilku sekundach masa zacznie nam się zagęszczać.
Moje wartości odżywcze:
Kcal: 470, T: 4,1, W: 58,1, B: 34.
4. BANANOWE PLACUSZKI.
- odżywka białkowa - 20g.
- jajka - 2 szt.
- banan - 1szt.
Banana rozgniatamy, dodajemy do niego jajka oraz odżywkę. Całość miksujemy i smażymy z obu stron.
Moje wartości odżywcze:
Kcal: 350, T: 11,5, W: 29,2, B: 46,8.
5. LODY TRUSKAWKOWE.
- odżywka białkowa - 100g.
- truskawki - 500g.
- jogurt grecki - 125g.
Całość miksujemy w blenderze. Następnie przelewamy do miseczki i wkładamy na min. 1 godzinę do zamrażarki.
Moje wartości odżywcze:
Kcal: 556, T: 2,9, W: 42,5, B: 99,2.
6. CIASTKA PROTEINOWE.
- odżywka białkowa - 50g.
- banany - 2 szt.
- płatki owsiane - 50g.
- otręby owsiane - 25g.
- masło orzechowe - 50g.
- rodzynki, czekolada, wiórki kokosowe i inne dodatki można dodać według uznania.
Banany blendujemy wraz z masłem orzechowym. Dodajemy płatki, otręby oraz odżywkę. Mieszamy to wszystko ze sobą i odstawiamy na kilka minut. Ciasto przekładamy na blachę formując łyżką ciasteczka. Wcześniej blacha powinna być natłuszczona i podsypana tartą bułką. Ciastka pieczemy przez ok. 15 min w 180 stopniach.
Moje wartości odżywcze:
Kcal: 1025, T: 40,2, W: 108,3, B: 61,6.
* Wszystkie zdjęcia są zapożyczone w wyszukiwarki google.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz