czwartek, 4 sierpnia 2016

Ale JAJA...


Jajo kurze składa się średnio z 
- 74,8% wody
12,6% białka
- 10,0% z tłuszczu
- 1,1% z węglowodanów
100g. jajek ma ok. 150 kcal.




Czyli łatwo można wywnioskować, że jajka to idealne źródło pełnowartościowego białka.
Są szczególnie zalecane dla osób, które przebywają na diecie proteinowej(wysokobiałkowej).
Jajka posiadają także szereg witamin i minerałów. Są źródłem wielu witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu.
Żółtko jaja zawiera luteinę, która poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. 




Warto pamiętać, że białko rozpuszcza się w wodzie, natomiast żółtko w rozcieńczonych solach. 

Temperatura zamarzania jaja waha się w granicach od −0,7 do +0,8 °C.
Natomiast jajko ścina się w momencie gdy żółtko przechowywane jest w temperaturze 65–70 °C, a białko w 60–70 °C.




Wyróżnia się 3 klasy jaj: A, B, C.

Warto zawsze zwrócić uwagę na "kod systemu hodowli":
Mamy w zasadzie 4 kody.
Najlepiej zawsze wybrać jajka z kodem 0. Mamy wtedy pewność, że wybieramy jajka z hodowli ekologicznej. Oczywiście trzeba pamiętać również o tym, że takie jajka są zdecydowanie najdroższe.

Czas gotowania jajek:



PAMIĘTAJ! To, że nie można jeść dużej ilości jajek to mit! Zjadanie jednego jaja dziennie jest doskonałym sposobem zapewnienia organizmowi niezbędnych i cennych składników odżywczych. Naukowe opinie dotyczące cholesterolu zawartego w jajach zmieniły się w ostatnich latach. Pomimo, że w jajach znajduje się cholesterol, to zawiera ono również lecytynę, która ogranicza jego odkładanie się w organizmie i redukuje ryzyko związane z występowaniem chorób układu krążenia.

PRZEPIS z jajkiem. Zawsze zdrowe i pyszne ;)

"Muffiny oszukane":
Potrzebujemy:
- jajek,
- szynki/salami,
- warzyw,

Rozkład makro w moim przypadku: 396kcal, T: 30,7g. W: 3g. B: 27,5

PODSUMOWUJĄC: Zdecydowanie warto jeść jajka. Nie warto przejmować się mitem, że należy się ograniczać. Jajka szczególnie są polecane osobą, które są na redukcji ponieważ są niskokaloryczne ale i osoby na masie lubią czerpać z tego produktu zdrowe białka i tłuszcze.

Pozdrawiam! ;) I napiszcie czy Wy lubicie jajka i jaką potrawę najchętniej z nich jecie? ;)
Może macie ochotę na więcej przepisów z użyciem jajek?

Nie wiem jak Wy ale ja teraz zamierzam dokończyć picie herbatki oraz przeczytać najnowszy numer Joy, na którego okładce jest Red Lipstick Monster ;) Świetna kobitka ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz