wtorek, 6 września 2016

WĘGLOWODANY, cukrowce... Co to jest? Z czym to się je? DEFINICJA, PODZIAŁ, WŁAŚCIWOŚCI i WYSTĘPOWANIE!

Węglowodany, inaczej cukrowce, cukry, sacharydy - to wieloalkohole z obecną grubą aldehydową oraz grupą ketonową.



Uznawane są za najlepsze źródło energii w diecie. 
Bez nich nasz układ nerwowy i krwionośny może mieć problemy. Podobnie jak komórki mózgu i krwinki czerwone.
Sacharydy ułatwiają gospodarkę białkami tzn. chronią białko, które zamiast na cele energetyczne, wykorzystywane jest jako składnik budulcowy.
Niektóre cukry proste np. ryboza, spełniają funkcje regulującą.


PODZIAŁ:

Proste = przyswajalne
Złożone = nieprzyswajalne

GLUKOZA - występuje w postaci wolnej(owoce, warzywa, krew) i związanej.
Występuje w tkankach roślinnych(owoce) ale i zwierzęcych(krew, mięśnie, wątroba).

FRUKTOZA - występuje w postaci wolnej czyli w miodzie, owocach, warzywach oraz związanej czyli jako składnik sacharozy. 
CO CIEKAWE! Ma największy wśród cukrów stopień słodkości.

GALAKTOZA - występuje TYLKO w stanie związkowym: w połączeniu z białkami, tłuszczami, jako składnik oligosacharydów i wielocukrów.

SACHAROZA - inaczej cukier buraczany lub trzcinowy.
Występowanie: buraki cukrowe, trzcina cukrowa.

LAKTOZA - inaczej cukier mleczny.
Występowanie: mleko i produkty mleczne.

MALTOZA - inaczej cukier słodowy.
CO CIEKAWE! Jest dwucukrem poddawanym fermentacji alkoholowej w procesie produkcji piwa, alkoholu, pieczywa.
Występowanie: słód, zacier, brzeczka.

RAFINOZA, STACHIOZA - cukry gazotwórcze.
Występowanie: rośliny strączkowe.
CO CIEKAWE! W przewodzie pokarmowym ulegają rozkładowi z wytworzeniem gazów, co prowadzi do wzdęć.

SKROBIA - jest z pochodzenia roślinnego. 
CO CIEKAWE! W stanie surowym nie ulega trawieniu! Z tego też powodu, przed zjedzeniem, musi być ogrzana w obecności wody.
W podwyższonej temperaturze, po związaniu wody skrobia kleikuje i pęcznieje.
Dopiero wtedy enzymy trawienne rozkładają skrobię do glukozy.
Występowanie: produkty zbożowe, ziemniaki, fasola, warzywa korzeniowe.

GLIKOGEN - stanowi materiał zapasowy w tkankach zwierzęcych. 
W organizmie człowieka gromadzi się w wątrobie i mięśniach.
Występowanie: mięso, wątroba.

CELULOZA - to nierozpuszczalny w wodzie wielocukier.

PEKTYNY - stanowią rozpuszczalną w wodzie frakcję błonnika pokarmowego!
Występowanie: ściany komórkowe niektórych roślin.



WPŁYW WĘGLOWODANÓW NA NASZĄ SYLWETKĘ!

Przyjęło się ostatnio, że tyjemy i źle wyglądamy przez właśnie węglowodany. Oczywiście jest to MIT! Cukry nie są niczym złym pod warunkiem, że je KONTROLUJEMY!

Zbyt duża ilość węgli lub ich nadmiar może prowadzić to wielu chorób np. cukrzycy, otyłości, miażdżycy. Mogą zacząć tworzyć się problemy z jelitami.
Zbyt mała ilość cukrowców w diecie może doprowadzić do popsucia metabolizmu. 
Pamiętajmy, że węglowodany są niezbędny do prawidłowej przemiany białek i tłuszczy!
Więc proszę nie bać się węglowodanów! Wbrew pozorom, przy dobre dawce są nam niezbędne!

JEŻELI BLOGA WAM SIĘ PODOBA, ZAPRASZAM DO OBSERWACJI!
JEŻELI MACIE JAKIEŚ UWAGI, ZAPRASZAM DO 
KOMENTOWANIA!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz