poniedziałek, 12 września 2016

TŁUSZCZE. Czy to od nich tyjemy? DEFINICJA, WŁAŚCIWOŚCI, PODZIAŁ.

Tłuszcze, inaczej lipidy - to estry wyższych kwasów tłuszczowych.



Tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie.
Są rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych np. alkoholu.

PODZIAŁ:

Rodzaj zawartych w tłuszczu kwasów tłuszczowych oraz ich proporcje wpływają na właściwości fizykochemiczna oraz znaczenie żywieniowe tłuszczu.
Każda cząsteczka kwasu tłuszczowego posiada węgiel, wodór i tlen.

Nasycone = bez wiązań podwójnych.
Jednonienasycone = z 1 wiązaniem.
Wielonienasycone = z min. 2 wiązaniami podwójnymi.


WYSTĘPOWANIE:
Nienasycone: smalec, boczek, słonina, masło.
Jednonienasycone: oliwa, olej rzepakowy, margaryna.
Wielonienasycone: olej słonecznikowy, olej sojowy,margarynie, tranie.

ROLA:
- stanowią bardzo dobre źródło energii,
- umożliwiają gromadzenie energii w organizmie,
- są świetnym źródłem witamin(A, D, E, K),
- podatek tłuszczów do potraw ułatwia przyswajanie witamin z innych produktów,
- pełnią funkcję budulcową,

PODSUMOWUJĄC: Nie bójmy się tłuszczy! To, że przez nie tyjemy to MIT. Oczywiście nie należy przesadzać! Niemniej jednak nie ma co wykluczać tłuszczy całkowicie z naszej diety.
Tłuszcze mają bardzo wiele zalet i są nam po prostu niezbędne!
Brak tłuszczy w naszej diecie może doprowadzić do ciągłego poczucia głodu(przez co później możemy tyć a nie chudnąć. Brak tłuszczy w diecie może spowodować problemy skórne. A chyba każdy z nas chce mieć piękną cerę? 
U mężczyzn bark tłuszczy może spowodować spadek testosteronu a u kobiet, zanik miesiączki.
Z tego też powodu... nie ograniczajcie drastycznie tłuszczy! 
Są nam niezbędne. Oczywiście te dobre! 
Chociaż jak raz na jakiś czas pozwolimy sobie na tłuszcze trans to też nam się nic nie stanie. 
UMIAR!



Macie może ochotę poczytać jeszcze o cholesterolu, co to są tłuszcze tras? Oraz poznać dokładne opisy każdego z tłuszczy?
Jeżeli macie na to ochotę to proszę, pozostawcie jakiś ślad po sobie w KOMENTARZU!
A jeżeli podoba Wam się mój blog to zachęcam do OBSERWACJI!

Tutaj możecie poczytać także o węglowodanach: WĘGLOWODANY!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz