20-40% cholesterolu pochodzi z pożywienia.
60-80% z syntezy zachodzącej głównie w wątrobie.
Cholesterol w organizmie występuje w formie lipoprotein.
Najważniejsze lipoproteiny:
LDL - "złe" o niskiej gęstości
HDL - "dobre" o wysokiej gęstości.
Funkcje cholesterolu:
- jest składnikiem błon komórkowych,
- powstają z niego ważne biologiczne związki np. kwasy żółciowe, witaminy D i hormony płciowe.
Z tego też powodu nie powinniśmy bać się cholesterolu!
Oczywiście cholesterol ma także swoją gorszą stronę.
Niemniej jednak cholesterol można spożywać ale NIE W NADMIARZE!
Cholesterol w nadmiernych ilościach odkłada się w ścianach naczyń krwionośnych i przyczynia się do rozwoju miażdżycy.
Prawidłowe stężenie cholesterolu w osoczu powinno wynosić: 200mg/100cm sześciennych.
Jeżeli jego stężenie wynosi 250mg, ryzyko zawału serca zwiększa się dwukrotnie, a gdy osiąga 300mg. - wzrasta czterokrotnie!
Występowanie:
Tylko w produktach zwierzęcych!
- płuca,
- móżdżek,
- wątroba,
- masło,
- jaja,
Zawartość cholesterolu nie zawsze jest proporcjonalna do ilości tłuszczu w produkcie!
* Zdjęcia w tym poście nie należą do mnie.
Zostały znalezione w wyszukiwarce google.
Zapraszam do KOMENTOWANIA!
I do OBSERWOWANIA bloga ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz