Jakie dietetyczne środki spożywcze w ogóle wstępują?
- aspartam - jest 200 razy słodszy od cukry!
- syrop z agawy,
- syrop słodowy z orkiszu,
- syrop klonowy, ryżowy, jęczmienny,
- ksylitol(cukier brzozowy),
- melasa - gęsty syrop uzyskiwany podczas produkcji cukru spożywczego,
- fruktoza,
- miód - powyżej 50 stopni traci swoje właściwości!
- acesulfam K,
- sacharyna - jest 300-500 razy słodsza od cukru!
- sorbitol,
- malitol,
- mannitol,
ZALETY SPOŻYWANIA SŁODZIKÓW:
- minimalna wartość kaloryczna,
- smak zbliżony do cukru,
- brak szkodliwości dla zębów - nie powodują powstawania próchnicy,
- możliwość stosowania w przypadku osób odchudzających się i chorujących na cukrzycę,
WADY SPOŻYWANIA SŁODZIKÓW:
- niemożliwość spożywania u osób chorych na fenyloketonurię,
- metaliczny posmak,
- niepożądane dolegliwości przy nadmiernym spożyciu np. biegunka,
- działanie rakotwórcze sacharyny i cyklaminianów,
- stłuczenie wątroby na skutek spożywania zbyt dużej ilości fruktozy,
SŁODZIKI SĄ DOBRE osób o specyficznych wymogach dietetycznych tj.:
- dzieci,
- sportowcy,
- cukrzycy,
- osoby z celiakią,
- osoby, które muszą spożywać obniżoną zawartość sody,
Ja osobiście nie używam słodzików. No może po za fruktozą, którą znajduję z owocach oraz miodem, który uwielbiam.
A wy spożywacie jakieś słodziki? Podzielcie się tym w KOMENTARZU!
Zapraszam oczywiście do OBSERWACJI bloga ;)
Snapchat: Lalania97
Instagram: Lalania97
Hej bardzo ciekawie pisany blog, widać, że robisz to z pasją. A post bardzo fajnie się czyta. Jeśli zamierzasz kiedyś przejść na profesjonalne blogowanie i potrzebował byś adres pod firmę to zapraszam do nas. Wirtualny adres katowice to miejsce gdzie możesz prowadzić własną działalność pod naszym adresem. Obczaj i jak się spodoba dołącz do nas:
OdpowiedzUsuńwww.wirtualnebiuroklaster.pl